Portugese rijst op 3 verschillende manieren
Dit recept biedt drie variaties op rijstgerechten. Arroz Branco maakt luchtige rijst door het te roeren met knoflook en olijfolie en vervolgens te koken met water. Arroz de Tomate voegt tomaten, ui en knoflook toe voor een smakelijke saus. Arroz de Feijão combineert rijst met bonen en tomaten voor een hartige textuur. Deze gerechten zijn perfect als bijgerecht of als onderdeel van het hoofdgerecht.
Geschreven door: Sara Cruz
Geplubliceerd op: Jan 17, 2025
Verschillende soorten Portugese rijst maken
Ontdek hieronder hoe de drie portugese rijstgerechten gemaakt worden. De filmpjes staan hieronder in volgorde. De ingredienten en bereiding staan eronder. 🇵🇹
Arroz de branco
(Standaard rijst)
Arroz de tomate
(Rijst met tomaat)
Arroz de feijao
(Rijst met bonen)
Arroz Branco: Een Basisrecept voor de Perfecte Rijst
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 1 kopje witte rijst (langkorrelige of basmati rijst)
- 2 kopjes water
- Olijfolie (bij voorkeur een extra vierge olijfolie van goede kwaliteit)
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- Zout naar smaak
Bereiding
- Verhit de olijfolie in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte knoflook toe en bak tot het licht goudbruin is.
- Voeg de rijst toe aan de pan en roer goed, zodat elk korreltje bedekt wordt met de olie en knoflook. Bak de rijst 1 tot 2 minuten om een nootachtige smaak te ontwikkelen. Voeg een snufje zout toe.
- Voeg 2 kopjes water toe aan de pan en breng het aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur laag en dek je de pan af met een deksel.
- Laat de rijst op laag vuur koken met het deksel op de pan, ongeveer 15 minuten. Roer halverwege voorzichtig door om aanbranden te voorkomen. Zodra de rijst bijna gaar is en het water grotendeels is opgenomen, zet je het deksel half op de pan. Laat de rijst nog een paar minuten doorgaren tot al het water is opgenomen en de rijst volledig gaar is.
- Haal de pan van het vuur en laat de rijst 5 minuten rusten met het deksel erop. Gebruik daarna een vork om de rijst los te maken en luchtig te maken.
Arroz de Tomate: Een recept voor rijst met tomaat
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 1 kopje witte rijst (langkorrelige of basmati rijst)
- 2 kopjes water
- 2 grote rijpe vleestomaten, in blokjes gesneden (of 1 blik tomatenpuree/tomaten blokjes)
- 1 ui, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- Olijfolie (bij voorkeur een extra vierge olijfolie van goede kwaliteit)
- 1 laurierblad
- Zout naar smaak
Bereiding
- Verhit de olijfolie in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe en bak tot ze glazig en geurend zijn.
- Voeg de gehakte tomaten toe aan de pan. Roer goed door en laat het mengsel zachtjes koken tot de tomaten zacht zijn en een sausachtige consistentie hebben. Breng op smaak met zout en voeg het laurierblad toe. Gebruik een lepel om de tomaten voorzichtig te pletten zodat de smaken beter vrijkomen.
- Voeg de rijst toe aan de pan en roer goed door het tomatenmengsel, zodat de rijst de smaken opneemt. Voeg vervolgens het water toe en meng nogmaals goed.
- Breng het geheel aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur laag, dek je de pan af en laat je de rijst 15-20 minuten zachtjes koken. Roer halverwege voorzichtig door om aanbakken te voorkomen.
- Breng het geheel aan de kook. Zodra het water kookt, zet je het vuur laag, dek je de pan af en laat je de rijst 15-20 minuten zachtjes koken. Roer halverwege voorzichtig door om aanbakken te voorkomen.
- Als de rijst bijna gaar is en het water grotendeels is opgenomen, zet je het deksel half op de pan. Laat de rijst nog een paar minuten koken tot hij volledig gaar is en een romige, licht vochtige textuur heeft. Verwijder het laurierblad voordat je de pan van het vuur haalt.
- Serveer de rijst direct, terwijl hij nog zacht is en de saus goed verdeeld is.
Arroz de Feijão: Een rijstgerecht met bonen
Ingrediënten (voor 2 personen)
- 1 kopje rijst
- 1 kopje gekookte zwarte of rode bonen
- 3 kopjes van het kookvocht van de bonen, of uit blik)
- 1 kleine rijpe vleestomaten, in blokjes gesneden (of 2 eetlepels tomatenpuree)
- 1 ui, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, fijngehakt
- Olijfolie
- Zout naar smaak
- 1 laurierblad
Tip: Als je bonen uit blik gebruikt, controleer dan de ingrediënten. Idealiter zouden er alleen bonen en water in moeten zitten.
Bereiding
- Verhit de olijfolie in een middelgrote pan op middelhoog vuur. Voeg de fijngehakte ui en knoflook toe en bak tot ze zacht en geurend zijn
- Voeg de gehakte tomaten toe aan de pan. Roer goed door en laat het mengsel zachtjes koken tot de tomaten zacht zijn en een sausachtige consistentie hebben. Gebruik een lepel om de tomaten voorzichtig te pletten zodat de smaken beter vrijkomen.
- Voeg de rijst toe aan de pan en roer goed door het tomatenmengsel, zodat de rijst de smaken opneemt. Voeg vervolgens het kookvocht van de bonen toe en meng nogmaals goed. Voeg het laurierblad en zout toe.
- Breng het geheel aan de kook. Zet zodra het water kookt het vuur laag, dek de pan af en laat de rijst 15-20 minuten zachtjes koken. Roer halverwege voorzichtig door.
- Toen de rijst bijna gaar is voeg de bonen toe aan de rijst. Roer goed en laat het mengsel een paar minuten sudderen.
- Als de rijst bijna gaar is en het vocht grotendeels is opgenomen voeg de bonen toe aan de rijst en laat je het nog een paar minuten koken tot de rijst volledig gaar is en een licht romige textuur heeft. Verwijder het laurierblad voordat je de pan van het vuur haalt.
- Serveer de rijst direct, terwijl hij nog zacht is en de saus goed verdeeld is.
Bom apetite!